Vienas skaniausių desertų – spurgos

spurgos

Spurgos – tai konditerinis maisto gaminys, kuris dažniausiai yra gaminamas iš mielinės tešlos. Spurgos, kaip saldus maisto užkandis, yra populiarios daugelyje pasaulio šalių. Jas galima pasigaminti pačiam arba įsigyti daugumoje maisto prekių ar konditerijos parduotuvių, kavinių, degalinių ir greito maisto restoranų. Dažniausiai spurgos yra valgomos užsigeriant kava, arbata arba pienu.

 

Spurgų istorija

 

Šiuolaikinių spurgų kilmė yra siejama su aliejiniais tortais, kuriuos Olandijos naujakuriai gamindavo dar besikuriančiame Niujorke. Šios spurgos buvo vadinamos „oliekoek“ ir nors nebuvo žiedo formos, labai priminė dabartines spurgas. Vienas pirmųjų istorinių paminėjimų apie spurgas yra 1809 m. išleistoje Vašingtono Irvingo knygoje „Niujorko istorija: nuo pasaulio pradžios iki Nyderlandų dinastijos pabaigos“.

 

Spurgų rūšys ir formos

 

Dažniausiai spurgos yra gaminamos iš raugintos ar mielinės miltų tešlos, tačiau galima naudoti ir kitų rūšių tešlą. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo seno yra populiarios varškės spurgos, kurios yra gaminamos iš varškės ir miltų tešlos. Spurgos paprastai yra kepamos giliai panardintos aliejuje. Iškeptos spurgos dažnai yra glaistomos įvairių rūšių sirupais, šokoladu, cukrumi, glaistymui taip pat naudojami įvairūs prieskoniai. Toliau straipsnyje yra aptariami trys pagrindinės spurgų rūšys.

 

Žiedinės

 

Žiedinės spurgos yra formuojamos vienu iš dviejų būdų: sujungiant pailgo tešlos gabalėlio abu galus į žiedą arba naudojant spurgų pjaustytuvą, kuriuo pagalba yra atskiriama spurgos vidinė dalis nuo išorinės. Žiedą disko formos spurgoje taip pat galima sukurti ir pirštu – suformuotame tešlos gabalėlio viduryje pirštu spaudžiant tešlą tol, kol ji suplonėja ir joje atsiranda pageidaujama skylė.

 

Yra dviejų tipų žiedinės spurgos – pagamintos iš mielinės tešlos ir pagamintos iš specialios tortinės tešlos. Iš mielinės tešlos pagamintų ir aliejuje iškeptų spurgų 25 proc. svorio sudaro aliejus, tuo tarpu iš tortinės tešlos pagamintos ir aliejuje iškeptos spurgos kepimo metu sugeria mažiau riebalų, kadangi jose aliejus tesudaro iki 20 proc. svorio. Iš tortinės tešlos pagamintos spurgos aliejuje yra kepamos apie pusantros minutės, kai aliejaus temperatūra siekia apie 195 °C temperatūros. Tuo tarpu iš mielinės tešlos pagamintos spurgos kepa apie pustrečios minutės, nes joms reikia papildomo laiko, kad iškiltų mielės. Mielinės tešlos spurgos dėl mielių iškilimo yra sunkesnės ir didesnės už tortinės tešlos spurgas.

 

Iškeptos žiedinės spurgos yra glaistomos cukraus glajumi, ant viršaus barstoma cukraus pudra, šokoladas, cinamonas, smulkinti riešutai ar vaisių prieskoniai miltelių pavidale.

 

Skylutės

 

Spurgos skylutės yra mažos, kąsnio dydžio spurgos tradiciškai pagamintos iš tešlos, kuri yra paimta iš žiedinės spurgos vidurio. Šias spurgas imta gaminti norint sutaupyti laiko gaminant žiedines spurgas, kad nereikėtų dar kartą perminkyti iš žiedinių spurgų formavimo metu išimtos tešlos gautos masės. Spurgos skylutės, kaip ir žiedinės spurgos, gali būti glaistomos įvairiais saldžiais glaistais arba valgomos be glaisto.

 

Įdarytos spurgos

 

Mielinės tešlos spurgos gali būti įdarytos vaisių konservais, grietinėle, kremu ir kitais saldžiais įdarais. Kanadoje vienos iš populiariausių spurgų „Frriter“ nėra desertinės, kadangi jos yra sūrios. Šių spurgų įdarą sudaro mėsa, jūrių gėrybės ir įvairios daržovės.